Häftigt, en åskkarta!

På sista sidan i ett vetenskapsmagasin jag skaffade för att mata min hjärna med under dagens bussresa fanns en mycket intressant karta över åsknedslag och deras täthet- fast bara över USA, såklart. Typiskt, tänkte jag, att det som är intressant så sällan finns på svenska och för svenska förhållanden. Det var två timmar sedan. Och så gick jag nyss in på obli.net, och hittade en åskkarta (som ursprungligen kom från VänerTracker). Ibland är slumpen ute vid rätt tillfälle!

Man kan läsa lite om VänerTracker här (FAQ). Systemet visar ungefärlig position och (färgkodad) intensitet på åsknedslaget, som kan ses på bilden till vänster – snodd från obli.net (det var ingen intressant åska på gång på i Sverige just nu, iallafall inte enligt vad som kunde ses på VänerTracker).

VänerTracker använder hårdvara från Boltek och mjukvara från Aninoquisi. Utrustningen verker inte kosta mer än drygt 1000 dollar totalt med frakt – det vill säga cirka 8000 kr (fast jag antar att man ska ha en dator också).

Länkar
obli.net
VänerTracker

7 thoughts on “Häftigt, en åskkarta!

 1. Internet är så stort – det är lätt hänt att man missar något alldeles uppenbart. Utmärkta länkar till åskkartor har funnits på Aftonbladet Väder i ett par år…En annan bra sak som finns där är färska regnradarkartor, man kan rätt bra se om det är regn på gång.

  Like

 2. Minsann. Och klickar man på länken hos aftonbladet kommer man till Svensk Åskvarning.Inte så konstigt att jag inte har sett det, dock. Google är en sil med rätt stora hål i (man hittar inte aftonbladets åskkartor genom att söka på \”åskkarta\” i Google, uppenbarligen). Framför allt går jag inte utan mycket goda skäl in på vare sig Aftonbladets eller Expressens webbsidor. Jag har fått nog av båda tidningarnas \”Vanliga mediciner kan ge dig… HELA LISTAN\”-artiklar/löpsedlar om medicinsk forskning (se nästa post) och försöker därför undvika båda dessa så gott det går.

  Like

 3. Aftonbladets har den bästa vädersajten jag hittat. Jag läser akldrig nåt annat där. DN är dåliga på att uppdatera sitt väder.Annat som jag läser på internet är Vetenskapsnytt. Utmärkt blogg! Tack för den!

  Like

 4. Hans: jo, jag brukar inte tycka det är någon större idé att läsa DNs väder mer än för det närmaste dygnet. Någon som jag satt bredvid på tåget hade praoat på en tidning en gång (minns ej vilken) och fått lära sig att vädret var bland det första de köpte in, inte det sista (som han hade trott,och som de flesta väl skulle gissa).Ilva: Tack! Det var en snygg karta. De hade iofs flera snygga kartor där, och även om sidan är på tyska spelar det ju inte så stor roll för bilderna…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s