Katter kan inte känna söta smaker

Många organismer, människor såväl som djur, har en tydlig medfödd förkärlek för sötsaker. Därför har det förbryllat många att katter inte verkar visa upp samma beteende – de verkar helt enkelt inte tycka att socker är speciellt intressant. En genetisk studie visar nu att tamkatten och åtminstone ett par av dess vilda släktingar saknar en gen för att kunna producera smakreceptorer för socker (och sötningsmedel). Det är känt att katten har fungerande smakreceptorer för andra smaker.

För att bilda receptorer för söt smak behövs två gener: Tas1r2 och Tas1r3. Hos kattdjur (tamkatt, tiger och gepard ingår i studien) är bara den ena genen funktionell, visar studien som utförts av en forskargrupp från Monell Chemical Sciences Center i USA. I artikeln, som publicerats i nya gratistidskriften Public Library of Science Genetics, spekulerar de i att denna genetiska förändring ligger bakom kattens utveckling till (så gott som uteslutande) köttätare.

Gensekvenserna jämfördes också med sekvenser från människa, hund, råtta och mus – alla arter som har fungerande receptorer för sött. Lite roligt kan det kanske vara att veta att proteinet från kattens Tas1r3-gen är betydligt mer lik hundens än motsvarande protein från någon av de andra arterna (85% jämfört med 73%, 72% och 72%).

Länkar
Nature News
PLoS Genetics
(open access, dvs gratis)

7 thoughts on “Katter kan inte känna söta smaker

 1. Väldigt rolig fakta du hittar. Det ger väldigt itressant och lärorik läsning, riktigt bra. Lite ironiskt bara att när jag läste inlägget så låg min katt i mitt knä och åt upp en kaka jag hade lagt undan xD

  Like

 2. Jag gillar katter. Klart det fastnar i huvudet om jag råkar läsa något om dem som jag inte visste förut :-)Jag har inte märkt att katter skulle undvika sött, det är nog bara så att de inte känner det (jag har t ex aldrig träffat på en katt som tyckt att rent socker var intressant). Fast vissa katter verkar kunna äta nästan vad som helst av ren nyfikenhet. Jag träffade en gång en katt som gillade gröna oliver…

  Like

 3. Om katter inte kan känna söta smaker, förklara då för mig våra katters besatthet av maränger…är det så att det finns raser som har båda generna eller? Är det forskat på alla tamkattraser. Våra katter är delvis norsk skogskatt (far och son och faderns mamma var norsk skogskatt).

  Like

 4. Anki: nja, vad jag förstår har genen fallit bort redan långt innan det fanns tamkatter, så vilken ras det är ska inte spela roll (liknande bortfall har hänt även i andra djurraser där sötma inte verkar vara ett viktigt dietinslag: t ex vampyrfladdermöss, höna, häst: http://mbe.oxfordjournals.org/content/27/11/2642.full). Kanske gillar dina katter konsistensen hos maränger? Jag har haft flera katter som gillar när det krasar mellan tänderna, bl a en som kunde äta strömmingshuvuden så det ekade i hela köket.

  Like

 5. Min katt har smakat små bitar av godis som är söta, men inte har samma konsistens. Och nu tycker han att det är väldigt intressant, precis som att han tycker godis smakar gott. Han äter förövrigt inte allt som man ger åt honom. Därav är han inte sån som verkar äta av ren nyfikenhet. Hur kommer det sig?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s