Rödhåriga mindre känsliga för smärta

För ett par år sedan publicerades en studie som sa att rödhåriga, men bara kvinnor, är mer känsliga för smärta. Nyligen publicerades en ny studie som säger att rödhåriga tål smärta betydligt bättre än andra, och att det gäller både kvinnor och män. Hur hänger det här ihop?

Det finns tre typer av opioida receptorer, betecknade μ, κ och δ. De aktiveras olika mycket av olika ämnen, men alla dessa ämnen tillhör klassen opioider (läs mer i engelska Wikipedia). (Enligt Wikipedia är μ-receptorerna, eller närmare bestämt en underkategori av dem, de opioidreceptorer som reagerar känsligast på kroppens egna endorfiner.)

Studien som utfördes för några år sedan undersökte bedövningsmedel relaterade till κ-receptorn. Den nya studien undersöker bedövningsmedel relaterade till μ-receptorn. Den äldre studien hittade bara en effekt för rödhåriga kvinnor, den nyare studien hittade samma effekt för både kvinnor och män. Rödhåriga individer har en funktionsnedsättande mutation i en receptor (melanocortin 1, MCR1) som dels är inblandad i pigmentering, men som också har visats spela roll för smärtkänslighet. Det hela kompliceras ytterligare av att inte alla rödhåriga har enbart icke-fungerande MCR1, utan bara vissa. Gensekvensering krävs för att veta vilka (dessutom verkar MCR1 finnas i rätt många olika varianter, fast när de resultaten först togs fram visste man inget om receptorns inblandning i smärtkänslighet).

Rödhåriga med en icke-fungerande MCR1 var mindre känsliga för smärta och fick också betydligt bättre effekt av bedövningsmedel av morfintyp. Liknande resultat erhölls vid undersökningar på möss med samma genmodifikation.

Intressant är också att alla kvinnor som deltog i studien åt p-piller. Det verkar vara ett accepterat faktum att kvinnors smärtkänslighet varierar under menstruationscykeln, men inte så välkänt hur detta fungerar. Man tror att kvinnor och män registrerar smärta via delvis olika reaktionsvägar, och att hormoner kan spela roll i detta. Därför väckte den förra studien där man bara såg resultat för rödhåriga kvinnor rätt mycket uppmärksamhet – det sågs som ett klart steg framåt i att kartlägga skillnader mellan mäns och kvinnors smärtuppfattning.

Intervju från 2003 med professor Jeffrey Mogil, som är ansvarig för båda studierna (engelska).

Länkar
DNC Health News (om den nya studien)
New Scientist (om den äldre studien)
Den äldre studien (fritt tillgänglig)
Den nya studien (kräver prenumeration)
Mer om MCR1 och dess utbredning

3 thoughts on “Rödhåriga mindre känsliga för smärta

  1. Bland de som jobbar med anestesi är det allmänt känt att rödhåriga är svåra att söva. Det här var särskilt besvärligt förr när man använde eter. Det kunde ta jättelång tid. Jag är själv rödhårig och blindtarmopereradesopererades 1952. Jag minns fortfarande tydligt hur sköterskan gläntade på duken och tittade på mig och sa: \”Sover han inte än?\” Jag undrar över allt annat som är speciellt för oss rödhåriga, jag tror det kan vara en hel del.Personligen har jag en föreställning att jag är känsligare än andra både fysiskt (behövs inte mycket för att jag skall känna smärta) och psykiskt, men jag har förstås aldrig kunnat verifiera det. Det är möjligt att de flesta människor känner så helt enkelt.

    Like

  2. Ja, att döma av det jag läste för det här inlägget så har du full möjlighet att vara både mer och mindre känslig för smärta, beroende på vilken reaktionsväg som är inblandad. Fast de är nog inblandade alla på en gång, antar jag, när man inte använder några bedövningsmedel…Jag har tyvärr ingen aning om vilken reaktionsväg som eter-bedövningsmedel tar. Men jag minns att den äldre studien just verifierade det, att rödhåriga behövde mer av ett vanligt bedövningsmedel (för inandning) för att inte känna smärta.

    Like

  3. Som rödhårig är jag född (1972)med ljus hy (såklart), atopiska exsem som liten. Denna tendens finns kvar om än i mindre utsträckning. Solkänsligheten är ett faktum. Men jag undrar just om det kan även gå ut över att min hörsel är känsligare än andras? Det känns såLäst att vi rödhåriga är känsligare e-f-t-e-r narkos- i vilket avseende?? Sövd en enda gång då personal kommenterade \”mitt vackra hår\” varpå jag somnade. Grät när jag vaknade drar jag mig nu till minnes. Bröt armen en gång-läkaren trodde INTE den var bruten då jag kunde röra den \”förmycket\” _ytterligare ett uttryck för rönen om att vi rödhåriga skiljer oss från andra??? Mycket intressant!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s