Kokraft: ett batteri som drivs av kons magbakterier

En forskargrupp från Ohio State University har utvecklat ett batteri som drivs med en udda energikälla: bakterier i magvätska från kons första mage (våmmen). En pint – knappt en halvliter – magvätska kan ge upp till 0.6 volt (lite mindre än hälften av vad ett vanligt AA-batteri ger).

Batteriet tillhör därmed typen “mikrobiella bränsleceller” (microbial fuel cells, förkortat MFC). Dessa får kraft från elektroner som avges när bakterier (mikrober) bryter ned organiska material. Och vilket material verkar inte spela så stor roll – allt från döda flugor till avloppsvatten fungerar. Gruppen har också gjort liknande batterier som drivs med koskit.

Tidigare försök inom forskningsområdet inkluderar avloppsverk som kanske en dag kan drivas med avloppsvatten och tunna batterier som drivs med en droppe urin (Vetenskapsnytt 16/8). Och, kanske mer visuellt tacksamt, en robot som drivs med döda flugor och söker sig mot ljus (filmer finns här, men det går verkligen inte fort – kolla på klockan i bakgrunden på de filmer som har en).

Länk
National Geographic News

4 thoughts on “Kokraft: ett batteri som drivs av kons magbakterier

 1. Gör de något annat meningsfult än bara producerar ström de här batterierna?Det vore rätt läckert om man kunde använda det här för att styra nedbrytningen av sånt som annars skulle övergöda vattendrag och dylikt, men ström har vi rätt gott om.

  Like

 2. Bakterierna bryter ju ned vilket organiskt material man än matar dem med. Det går säkert att kombinera nedbrytningen med nåt \”nyttigt\”.Poängen här är väl snarare att det är ett miljövänligt sätt att producera strömmen på. Och småskaligt. Ström har vi visserligen gott om – om man är ansluten till det allmäna elnätet. Det är ju inte alla.

  Like

 3. Om en halvliter magvätska ger 0.6 volt så kan man nog få ut 0.6 volt ur en milliliter också. Men hur mycket ström får man ut och hur länge?

  Like

 4. rasmus: National Geographic var underbart ickeinformativt på den punkten 😉 Antagligen är den möjliga mängden ström/tiden man kan få ut ström inte väldigt mycket i den här \”upplagan\”, förr eller senare lär entropin komma ikapp batteriet. Bakterier är ju knappast 100% effektiva i att bryta ned organiskt avfall. Jag kan tänka mig att det krävs en viss volym för att få en någorlunda jämn och pålitlig strömförsörjning. En halvliter är visserligen antagligen att ta i, men mer än en milliliter kan nog kanske krävas…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s