Ämne i grönt te skyddar mot Alzheimers

Forskare vid University of South Florida har i grönt te hittat ett ämne som skyddar mot alzheimersliknande skador – åtminstone hos möss. Det går dock inte att få skyddseffekten genom att dricka te – andra ämnen i teet motverkar skyddet.

Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) är en välkänd antioxidant i grönt te och anses kunna ge skydd mot vissa typer av cancer. Forskargruppen har nu visat att ämnet minskar produktionen av betaamyloid – ett protein som bildar beläggningar i hjärnan, vilka orsakar nervskador och minnesförluster – både i cellkulturer och hos möss. EGCG verkar blockera produktionen av proteinet. Möss som behandlades dagligen med injektioner av EGCG hade efter några månader drygt 54% reduktion av betaamyloidbeläggningar.

Tyvärr innebär inte det att dagligt drickande av grönt te har samma skyddseffekt. För det ena så har samma grupp visat att andra ämnen i grönt te förhindrar effekten av EGCG. Men framför allt, för det andra behövs en rätt stor dos för att ge effekt på människor – 1.5 till 1.6 gram per dag. (Innehållet i en tepåse väger runt 2 gram – och består främst av andra saker än EGCG.) Gruppen kommer dock gå vidare med studier av hur effektivt ämnet är om det sväljs. Fungerar det hoppas de på att kunna genomföra kliniska prövningar.

Länk
NewsWise

UPPDATERAT 22/9 kl 10:38 Se även inlägg från den 21/9 2007; “EGCG – ett undermedel?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s