Leptin – länken mellan att vara hungrig och vilja ha mat

Leptin, hormonet som reglerar hunger och mättnad, påverkar också hur förtjusta vi är i tanken på mat. Det rapporterar engelska forskare i Science.

Leptin tillverkas av fettceller, cirkulerar med blodet, och påverkar hjärnan till att känna mer mättnad och mindre hunger. Upptäckten att det även påverkar känslor för mat bygger på studier av två personer (en 14-årig pojke och en 19-årig flicka) med ovanlig mutation: oförmåga att tillverka leptin. Sådana personer äter alldeles för mycket, tycker om alla sorters mat, och utvecklar svår fetma redan som barn.

Forskarna studerade hur de två personernas hjärnor reagerade på bilder av god och mindre god mat – chokladtårta, jordgubbar och pizza respektive blomkål och broccoli – i sitt naturliga tillstånd och efter att personerna behandlats med leptin.

Utan leptin reagerade vissa hjärnområden starkt på matbilder; hjärnområden som har att göra med belöning och njutning*. Detta oavsett om personerna nyss ätit eller inte. När personerna behandlades med leptin gick aktiviteten i hjärnans belöningsområden ner; precis som hos testpersoner med normal leptinfunktion visade de bara ökad aktivitet vid hunger. De åt också mindre.

Detta tolkar forskarna som att viljan att äta, önskan efter maten på bilden, regleras av leptin. Precis hur denna reglering går till är dock inte känt ännu. “Fler studier behövs för att klargöra hur dessa hjärnreaktioner varierar rent allmänt hos personer med viktproblem. Forskning behövs för att vi ska kunna få reda på hur leptin triggar andra kemiska ämnen i hjärnan och hur ändringar i dessa reaktioner bidrar till överätande och fetma” säger dr Sadaf Farooqi, studiens förstaförfattare, i en nyhetsrelease.

Länkar
nyhetsrelease
artikeln (Science Express, prenumeration krävs)
Wikipedia om leptin
Dr Sadaf Farooqis webbsida

Andra bloggar om: , , , ,

*anteromediala och posterolaterala ventrala striatum (nucleus accumbens och
caudate nucleus resp. putamen och globus pallidus)

2 thoughts on “Leptin – länken mellan att vara hungrig och vilja ha mat

  1. Hej.Vad vet du om sambandet av att lite sömn innebär låga värde av Leptin.Detta i sin tur ökar behovet av socker och fett.Har du någon uppfattning?VänligenMikael Lörnstam

    Like

  2. Jag vet att lite sömn minskar leptin, höjer nivån av ett annat hormon (ghrelin) och är kopplat till högre BMI (se t ex här). Exakt hur kopplingen ser ut till socker och fett – om det är \”behovet av\” just dessa som ökar, eller behovet av all mat – vet jag dock inte.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s