Nya Språktidningen – rolig blandning av högt och lågt

Första numret av Språktidningen landade i min brevlåda för en timme sedan, och ser efter en första snabb genomläsning ut att vara precis det jag hoppades på: en rolig och intressant blandning av högt och lågt, och skribenter med olika bakgrunder.

Framför allt blir jag lite extra lycklig av att det finns en artikel med kopplingar mellan hjärnan och språk – kanske ett uttryck för forskningsmotsvarigheten till lokalpatriotism, med tanke på att det jag gör också är kopplat till hjärnan – men det finns faktiskt så pass mycket kul och användbart att att det är svårt att sätta fingret på vad som är bäst.

Fredrik Lindström skriver om problemet med levande saker vars namn är neutrum – man kan inte gärna säga “ett rätt lejon” om en skrämd medlem av lejonarten och vänta sig att bli förstådd (Lingvistbloggen har följande att tillägga i frågan). Mats Karlsson skriver om lajvare och “konstgjorda” språk. Catharina Grünbaum, som är en av mina absoluta favoritskribenter, återger en brevväxling med Astrid Lindgren om ursprunget till ordet “spunk”. Lotten Bergman beskriver hur hon hittar de sista stav- och skrivfelen i en text.

Med mera. Plocka upp en provprenumeration och läs själv – det är inte ofta Sverige får en ny bra populärvetenskapstidning.

UPPDATERAT: Jamen, det finns ju fler bloggare med. Erik Stattin (mymarkup) skriver om (google-)sökord och blogginlägg. Jonas Söderström (Blind Höna) testar webbverktygen Writeboard och Googledocs.

Länkar
Språktidningen
fler bloggrecensioner (via knuff)

Andra bloggar om: , ,

5 thoughts on “Nya Språktidningen – rolig blandning av högt och lågt

  1. \”Plocka upp en prenumeration\”!? Möjligen kan man \”plocka upp\” en prenumerationsblankett. En prenumeration kan man starta, beställa, begära, skaffa.\”Vem är det som slängt en massa prenumerationer här? Plocka genast upp dom.\” :-)Jag skulle säga/skriva \”ett rädt lejon\”.

    Like

  2. Perfekt tips, jag har genast \”plockat upp en prenumeration\” :)Dock fungerar inte prenumerationslänken i ditt inlägg, men det var inte så svårt att hitta rätt.Är förövrigt en trogen läsare av din eminenta blogg även om jag nog aldrig kommenterat tidigare.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s