En lagom tidig buss

Att lägga ett bra schema för lokaltrafikbussar – luftigt men inte för generöst – är en hel vetenskap. Bokstavligt talat. Maged Dessouky och hans kollegor har fått pris för en vetenskaplig artikel där de visar hur man lägger så bra busscheman som möjligt.

Ett bra schema innehåller en del “luft”, extratid som låter bussen komma fram till nästa stopp enligt tidtabellen trots bekymmer på vägen. Men att lägga till för mycket mellantid är inte bra – det sänker antalet möjliga bussturer eller gör bussturerna dyrare, beroende på om man behåller samma mängd bussar eller väljer att skaffa fler (och anställa fler chaufförer).

Inbyggt i problemet är också att ett för snävt schema förvärrar sig självt; en lite för sen buss plockar i allmänhet upp fler passagerare och blir därmed ännu senare.

Någonstans mellan för mycket och för lite finns en optimal mängd tid – men den är inte lätt att hitta. Uträkningen kräver att man tar hänsyn till en hel del saker som folk gör, till exempel att ignorera scheman om det är mindre än tio minuter mellan turerna.

Det enklaste fallet, ett optimalt schema för en enda rutt med en buss, går att lösa exakt – det visar Dessouky och hans kollegor i artikeln. Matematiken är inte helt enkel. Det mer komplicerade fallet med flera bussar på samma rutt går att approximera på ett bra sätt. De visar bland annat att det oftast är mer ekonomiskt och effektivt att bara hålla schemat på viktiga punkter; där folk byter fordon och där många passagerare anländer.

Men det övergripande problemet – sammanhängande transportsystem och hur man bäst fördelar sina fordon över systemet – ger de sig inte ens in på. Fullt begripligt, med tanke på hur krångliga redan “leksaksfallen” var. De närmaste dagarna kommer jag vara tacksam varje gång jag träffar på en buss eller tunnelbana som går i tid – huva, vad svårt det verkar.

Dessouky och kollegor får sitt pris – “Best Paper for 2007” enligt ett transportinstitut – den 5:e november i Seattle. Artikeln publicerades ursprungligen i Transport Science i november 2006.

Länkar

Nyhetsrelease
artikeln (Transport Science, pren. krävs)

Andra bloggar om: , , , , ,

2 thoughts on “En lagom tidig buss

  1. Hej, har precis jobbat några dar som \”buss-spottare\” för SLs räkning och hunnit fundera lite över liknanade frågor. Hade bara en liten fråga om vad du egentligen skriver:\”Men att lägga till för mycket mellantid är inte bra – det sänker antalet möjliga bussturer eller gör bussturerna dyrare, beroende på om man behåller samma mängd bussar eller väljer att skaffa fler (och anställa fler chaufförer).\”Hur är det förenligt att skaffa fler bussar och mer mellantid?

    Like

  2. Hur är det förenligt att skaffa fler bussar och mer mellantid?Du menar, båda samtidigt? Man anställer fler chaufförer och köper fler bussar – då kan man ha båda samtidigt (men ja, det förutsätter att det finns pengar)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s